Tervetuloa tulevaisuuslinjalle

Ajankohtaista,Yleinen

Vaalipäivään on aikaa alle kaksi viikkoa, ja ilma on sakeana muiden puolueiden haastoja ja vääristelyjä gallup-johtajan näkemyksistä.

Kilpakumppanit tuntuvat keskittävän kampanjointienergiansa olkiukkojen rakentamiseen eli SDP:n ohjelmasta rakennettujen kuvitteellisten vihollisten kanssa taisteluun. Missä ovat omat visiot paremman Suomen rakentamiseksi tai ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Hiljaista on.

Kolme eniten vääristeltyä aihetta ovat polttomoottoriautot, metsähakkuut ja kestävän kehityksen arvonlisävero.

Käydään ensin läpi SDP:n kanta polttomoottoriautoihin. SDP tai sen mukaan käsittääksemme mikään muukaan puolue ei ole viemässä Toyotaa kenenkään pihalta. Liikenteen päästöt ovat keskeisessä asemassa päästöjen vähentämisessä, ja jotta voimme torjua ilmastonmuutosta, on meidän siirryttävä määrätietoisesti ja askelittain vähäpäästöiseen liikenteeseen.

SDP haluaa, että 2030-luvulla Suomessa on 750 000 vähäpäästöistä tai päästötöntä autoa. Tällä tarkoitetaan sähköautoja, biokaasua käyttäviä polttomoottoreita ja ladattavia hybridiautoja. Autoalan Keskusliitto pitää 580 000 vähä- tai nollapäästöisen auton tavoitetta täysin realistisena.

Lisäksi ensi vaalikaudella tarvitaan suunnitelma uusien, fossiilisia polttoaineita käyttävien polttomoottoriautojen myynnin lopettamisesta 2030-luvulla. Näin ovat jo päättäneet esimerkiksi Hollanti ja Norja, perästä ovat seuraamassa Ruotsi ja Tanska.

Toinen pelottelun aihe on ollut SDP:n kanta hakkuisiin. SDP:n linja on yksiselitteinen: hakkuita voidaan kasvattaa, jos hiilinielut eli maan ja metsien kyky sitoa hiiltä kasvavat. Metsät ovat vihreää kultaa suomalaiselle teollisuudelle, jonka toimintaedellytyksistä SDP haluaa pitää kiinni.

Ilmaston ja ympäristön kannalta kestävän hakkuutason määrittelyn tulee perustua luotettavaan ja ajantasaiseen tieteelliseen tietoon. Tiedoyhteisössäkin on nykyisellään keskenään ristiriitaisia tulkintoja kestävästä hakkuutasosta, ja siksi sen määrittäminen on tällä hetkellä liian epävarmaa. SDP luottaa ympäristöpolitiikassakin tutkittuun tietoon – ei mututuntumaan tai pyrkimykseen maksimoida yksittäisten metsänomistajien tulo.

Oikeudenmukaisuus on puolueemme DNA:ssa

Viimeisin pöyristely koski SDP:n kestävän kehityksen arvonlisäveroa. SDP ei ole ehdottanut liha- tai maitoveroa eikä tule sellaista esittämäänkään. Meidän mielestämme kaikilla pitää olla varaa laadukkaaseen ja vähäpäästöiseen ruokaan. Ilmastomuutoksen hillitsemiseksi on kannustettava kuluttajia tekemään ympäristön kannalta kestäviä valintoja.

Tämän takia meidän tulee valmistella uusi malli myös arvonlisäverotukseen. Esimerkiksi kasvisten, marjojen ja muiden vähäpäästöisten tuotteiden ja palvelujen alennettu vero voi olla keino muuttaa ruokailutottumuksia sekä ilmaston että terveyden kannalta suotuisampaan suuntaan.

Oikeudenmukaisuus on puolueemme dna:ssa. Siksi oikeudenmukainen siirtymä vähäpäästöiseen liikenteeseen, tuotantoon ja kuluttamiseen pitää tehdä tavalla, joka jakaa vastuuta kantokyvyn mukaan. Me uskomme, että siirtymässä on mahdollista luoda uusia työpaikkoja ja mahdollistaa vähähiilinen ruokakassi ja nollapäästöisten autojen käyttö kukkarosta riippumatta.

Me olemme sitoutuneet tekemään Suomesta hiilineutraalin 2035 mennessä ja esittäneet siihen ratkaisuja. Nyt odotamme, että muut puolueet esittävät omansa.